Despre Noi

După 12 ani de studii în domeniul Artei (liceu şi academie), plus 5 ani de lucru în grafică și animație în firme de design, am ales ca profesie si pasiune fotografia. Mai bine zis încă în clasa a 5-a am primit cadou primul meu aparat foto pe film.
La academie, eram obișnuit să pictez un portret timp de 40 ore, adică 2 săptămâni. Începeam cu schițe şi finalizând tabloul cu atenție la fiecare detaliu. La fel și fotografia, măcar că se naște cu viteza luminii, e nevoie de multă inspirație și răbdare la prelucrarea ei creativă. Atunci când tratezi fiecare fotografie în mod unic, prelucrat artistic, oamenii nu vor mai vorbi despre tine ca de “fotograf”, ci ca despre un “artist”.
M-am născut în 29 Aprilie 1982 și am copilărit în cel mai alb oraș al Moldovei – Chișinău, deci sunt „Republican” :)
În 25 aprilie 2004 m-am căsătorit cu cea mai frumoasă ființa de pe pământ, binecuvântarea vieții mele – Silvia. Exact peste un an, pe 20 mai 2005, ea mi-a născut cel mai dulce baby din lume – David.
În 2005, am acceptat invitația să lucrăm în București, Mega-Oraș unde te simți mic (oricare ar fi măsura hainelor ;). Din fericire pentru noi, am găsit acolo multi prieteni și orașul nu ni se mai părea atât de mare. Acolo am pus baza la Creative Photography. Am deschis și un studio-foto. Tot din București luam ca destinație orice alt oraș unde eram invitat la nunti ca foto-jurnalist.
.
În 2009 ne-am mutat din București, pentru un aer mai curat și un loc mai liniștit, alegând ca destinație orașul Arad și comunitatea – Metanoia ca biserică. Comunitatea celor mai extraordinari oameni ce am întâlnit vreo data!
De ce am plecat din București ?- Capitală Europeană și orașul tuturor posibilităților? Voi scrie numai un motiv: David, pruncul nostru.
În 3 ani nu a reușit să se acomodeze poluarea Mega Orașului. Am încercat de toate – tratamente medicamentoase puternice, chirie scumpă în zonă verde. Efect – zero. Numai ieșirea din București la aer curat făcea minuni. Însă odată cu revenirea în București, reveneau și problemele de sănătate. Așa că am ales familia mai presus de afacere și acum suntem in Arad. (2010)
.
UPDATE 12 oct 2015 (Voi posta 2 interviuri pentru cei care au rabdare si vor sa ne cunoască mai bine și cred că acestea vor reuși sa povestească despre noi destul de mult.)
1. Care este rolul unui fotograf la nuntă? Pot răspunde doar în dreptul meu, al bySergio, pentru că fiecare fotograf își are stilul propriu și vede rolul său în mod unic. Al meu este ca în primul rând să fac ziua mai frumoasă mirilor, şi mirelui dar mai ales miresei, și toată frumusețea să o prind în amintirile fotografiilor. Când privește cineva fotografia de nuntă să îşi spună nu doar “Ce fotografie frumoasă” vreau să spună “Ce nuntă/relație/dragoste frumoasă!”
.
2. Care e în prezent statutul fotografului de nuntă în România? În străinătate? Până de curând fotografia de nuntă nu era “respectată” şi apreciată. Eşti de accord cu asta? De ce s-au schimbat lucrurile în ultimul timp? Fotografie de nuntă a evoluat fantastic în ultimii 7 ani (mă refer la perioada scursă de la începutul activităţii bySergio în domeniu) și aceasta se datorează și exploziei tehnologiei fotografice și mai ales faptului că oamenii au văzut și și-au dorit mai mult decât au văzut până atunci. Pofta vine mâncând și pofta de fotografie “profi” a venit odată cu dezvoltarea pieței fotografice. Cu cât mai mulți fotografi profesioniști sunt pe metru pătrat, cu atât mai mare este cererea pentru fotografii calitative și creative. Și, ca exemplu, pot spune că anul trecut am avut o singură nuntă în Arad (orașul unde locuim acum, oraș în care nu sunt mulți fotografi “midle-high”) în schimb am avut foarte multe nunți în București (oraș plin de fotografi foarte buni) și multe nunți în Europa și SUA.
.
3. Ce calități, cunoștințe sau abilități specifice trebuie să aibă un fotograf de nuntă pentru a avea success? Care e rețeta de success în fotografia de nuntă? Cred că în meseria de fotograf nu există o formulă magică a succesului. Bussinesul fiecăruia trebuie filtrat şi rulat prin personaltatea şi inima fotografului. Produsul final adoptă şi poartă marca personalităţii fotografului. Noi avem o formulă a noastră, dar asta nu înseamnă că va funcționa și pentru alții. Sunt însă câteva definiții/întrebări cu ajotorul cărora poți să îți schițezi o rețetă, o formulă proprie. Și să nu uităm că fiecare decide în nume propriu ce înseamnă succesul pentru el însuși. Mie îmi place definiția lui John C. Maxwell : (un lider foarte drag nouă) care spune “Succesul înseamnă sa îți cunoști scopul în viață, să atingi potențialul maxim și să plantezi semințele câștigului în beneficiul celorlalți.”
.
4. Ce înseamnă fotograf PROFESIONIST de nuntă? Cum se măsoară succesul unui fotograf profesionist de nuntă? Putem începe de la definiția clasică în care profesionist înseamnă că această meserie este profesia principală. Cred că așteptările clientului nu sunt doar să faci o profesie, ci să o faci bine – să fim serioși, până la urmă pe ei îi interesează rezultatul nu statutul social sau profesional. Tot pe Maxwell îl voi cita când spune: “Oamenii ‘cumpără’ întâi omul, apoi ‘cumpără’ viziunea lui.” Personal consider că sunt un fotograf profesionist de succes atunci când reușesc să transmit viziunea mea celor din jur în așa fel încât oamenii să înțeleagă stilul meu ca om/fotograf și să îl perceapă ca fiind a lor. Clientul trebuie să se raporteze la stilul meu împărtășindu-mi viziunea. Dacă clientul vrea să cumpere experiența de a petrece o nuntă împreună, pentru a le transpune nunta în viziunea și stilul propriu, atunci mă pot numi un fotograf profesionist de succes.
.
5. Ce înseamnă un fotograf de nunta bun? Ce contează mai mult: talentul, simțul artistic, experiența, studiile sau echipamentul? Cred că sunt toate acestea, echilibrate. “Bun” a ajuns (cu părere de rău) un cuvânt relativ pentru societatea noastră. Totuși, simplu vorbind, există stiluri diferite de fotografi și pot spune despre mulți alții (în stilul cărora nu mă regăsesc) că sunt buni. Că se poate vedea acolo și talent, și simț artistic, și studiu, și echipament. Ceea ce însă este de neprețuit este experiența. Cineva spunea 1% este talent și 99% muncă. Nu știu dacă aceasta este proporția, dar știu că unicul mod de a crește este prin muncă. Odată cu munca, în timp vine și experiența și aceasta te face bun.
.
6. Cum se măsoara experienţa unui fotograf de nuntă: în ani, nunţi fotografiate, altfel? Experiența este aceea care îți oferă luxul de a te descurca în orice situație cât mai bine posibil. Cu cât ești mai trecut prin diverse situații de criză, cu atât mai bine poți să faci față situaţiei următoare de criză de la o oarecare nuntă, fie că ai parte de condiții tehnice de lucru foarte complicate, fie că este vorba de situații emoționante/psihice stresante de lucru, etc.
.
7. Ce vinde un fotograf de nuntă: pachete, emoţii, amintiri, altceva? Personal cred cred că la stilul bySergio (dar şi alţii) se vinde experiența de lucru din ziua nunții. Omenii nu plătesc un pachet, o ofertă sau un produs. Ei cumpără în primul rând timpul petrecut cu ei și experiența emoțională, (cum se simt ei cu mine) în ziua nunții. Fără a suna a laudă, partea cea mai plăcută la sfârșitul nunții este momentul în care mirii ne îmbrăţişează cu căldură spunând: “Am avut așteptări mari de la voi, dar vrem să vă spunem că le-ați depășit! Nu am știut cât de ‘tari’ sunteți!!! Ar trebui să scrieți în ofertă toate lucrurile pe care le faceți la nuntă… cum reușiți să transmiteți o stare de extra-bine pe lângă profesionalism…”:))) Roșim, ne bâlbâim emoționați și ne gândim în acele momente: “Ne-am atins scopul pentru care am venit la nuntă…” Din feedbackul de la clienți am înțeles că aceasta “se vinde” bine! :D Bineînțeles că atunci când primesc fotografiile, trebuie să fie măcar la fel de încântați. Cel mai mare rău care se poate întâmpla afacerii tale este să constaţi că ai clienţi dezamăgiţi.
.
8. Exista literatură de specialitate în domeniul fotografiei de nuntă în limba romană/engleză? O recomandare? Workshopurile cred că sunt cele mai bune “literaturi de specialitate” în domeniu :)) și mai ales posibilitățile de a fi ucenic alături de un fotograf pe care îl apreciezi, în stilul căruia te regăsești și care are succesul pe care ai vrea să îl ai.
.
9. Fotografia de nuntă: business sau artă? În ochii noştri este o artă, care la rândul ei este atât de apreciată de clienţii noştri încât ne permite să nu mai fim nevoiţi să facem încă o altă meserie.
.
10. Fotografia de nuntă: business sau hobby? Cred că orice business nu are cum să supraviețuiască în timp, să devină un brand dacă nu are la bază și pasiune. De obicei ceea ce ne pasionează devine hobby, după care ajunge să devină o provocare de business când cei din jur sunt gata să te plătească doar ca să poată avea parte de ceea ce faci. Dacă începi doar cu ideea de business din care să faci bani, nu ai șanse să devii brand. Dacă o faci mereu doar ca hobby, nu știu în ce măsură vei face din aceasta o afacere. Se știe că orice afacere trebuie să aducă profit, altfel nu se mai numește afacere, ci caritate. Apropo, și caritatea/activitatea socială trebuie să existe în orice business, dar acesta este un alt subiect.
.
11. De ce fotografia de nuntă de calitate este scumpă? Pentru că mulți întrebau, am scris un articol la noi pe blog care a adus MULTĂ agitație și comentarii (http://bysergio.com/2012/cat-costa-un-fotograf-de-nunta/) așa că aici voi spune doar – orice lucru bun, de calitate, costă :)
.
12. Este profitabilă fotografia de nuntă? Gândită bine pe termen lung, administrată cu cap, poate deveni profitabilă.
.
13. Ce parere ai despre preţurile de dumping pe piata fotografiei de nuntă? Ai folosit cândva aceasta politica? Crezi ca există această tendinţă pe piaţă?Vreau de la început să precizez un lucru: aici voi vorbi de fotografia de nuntă ca brand personal: tu, ca fotograf (X-ulescu Photography, cum am văzut că se poartă, e la modă :)) sau chiar by-X-ulescu, cum am descoperit la mulți prin Ro ;)) NU vorbesc de agenții care pot lua N contracte și au la dispoziție N+10 fotografi disponibili, care-cum). Nu am folosit acest sistem și nici nu îl înțeleg. Poate că sunt eu singurul fotograf de nuntă care cred asta. În acest domeniu NU putem discuta de prețuri de dumping. Dacă o luăm ca atare cu definiția sa (dincționarul juridic spune că Prețul de dumping este: Preț dictat de marile monopoluri, în scopul eliminării concurenţei, fapt pentru care ele se situează la un nivel foarte scăzut (de multe ori sub costurile de producţie). După eliminarea concurenţei, monopolurile majorează preţurile, urmarind obţinerea de profituri maxime. a) Toți avem un număr limitat de nunți/evenimente pe care suntem în stare să le contractăm. Chiar dacă vrei, oricum nu poți să elimini TOATĂ concurența după care să pui mâna pe TOATĂ piața fotografică din România sau din lume. b) Dacă ai ajuns un “mare monopol” nu mai ai timp și nici nu ai aceiași clienți pe care îi poate avea un incepător în domeniu. Vorbim de piețe diferite, categorii diferite de clienți. c)  Potrivit experienţei noastre la bySergio (în cei 7 ani de business) putem spune că, în timp, cu cât avem mai puțini clienți, cu atât profitul nostru a crescut ;) există un subiect aparte ce și cum am făcut. Toți începem de la un preț de începător, pentru a câștiga experiența și portofoliu, dar aceasta nu este cu scopul de “eliminarea concurenței”… fiecare își are locul său pe piață. Trebuie să știi foarte bine direcția pe care o ai în viață și pe piață pentru că altfel te vei pierde și nu vrei crește la un alt vinel aspirat de tine. Dacă nu ai foarte bine stabilit traseul de creștere profesională și direcția, vei fi aglomerat, vei rămâne blocat în lucru și frustrat de lipsa timpului pentru a te bucura de viață. Nu vei mai crește și nu vei avea cum să crești prețurile atâta timp cât tu nu crești ca om, profesional vrobind. Și uite așa te vei învârti într-un cerc vicios. Să ieși de acolo este FOARTE greu. De multe ori am sunat și încurajat și ajutat fotografi din România, fotografi buni care erau sub prețul pe care îl meritau dar nici nu puteau ieși de acolo. Este mult de dezvoltat subiectul, însă experiența pe noi ne-a învățat că nu există în domeniul fotografiei de nuntă ca brand propriu, nu vorbesc de agenții, ideea de preț de dumping. Există oameni care nu și-au calculat bine afacerea. Ceea ce fac ei îi va ruina pe ei înșiși și va trage nivelul culturii fotografice ca business în jos. Ei îşi fac un deserviciu lor, societății,  și altor businessuri.
.
14. Un fotograf care mai are un job poate să facă şi fotografie de nuntă de calitate? Ce înseamnă pentru tine fotografie de nuntă de calitate? Nu știu cum reuşesc alții, dar eu cred că nu ai cum să faci 2 job-uri, dacă vrei să le faci foarte bine pe amândouă, și să ai timp și de familia ta, timp pentru prieteni, timp pentru a citi o carte, a te dezvolta personal, timp pentru a călători, a te bucura de viață… Poate și pentru un hobby (da – când hobby-ul devine job, îți dezvolți alte hobby-uri :)) Şi timp de a merge la biserică măcar o dată pe săptămână, pentru a mulțumi pentru tot ce ți-a dat Dumnezeu în viață sau timp pentru a te implica voluntar în viața cuiva, pentru o cauză nobilă… Multe sunt pe acest pământ lăsate de Dumnezeu ca să ne bucure, nu are rost să te pierzi în muncă, muncă și iar muncă. Sunt conștientă că aș putea munci mai mult, pentru a face bani mai repede/mai mulți pentru ca să am casa mea mai repede pentru ca să mă pot bucura cu familia și prietenii în ea… De ce însă să nu mă bucur de toate aceastea pe parcurs? Copilul meu, ca şi al tău, va crește mai repede decât îți poți imagina și când mă voi trezi la casa noastră, nu voi mai putea relua acele momente din viața băiatuluii meu, David… S-ar putea să nu mai ajung până la majoratul lui, ziua de mâine nu este a mea. Dumnezeu știe câte zile am de trăit pe pământ, dar oare ce își va aminti băiatul meu despre mine? Sau cei dragi? Cred cu toată convingerea că scopurile în viaţă, job-ul sau alte lucruri, nu trebuie să ne fure bucuria vieții. Nu cred că aș putea să mă bucur de o viață împlinită făcând și fotografie de nuntă de calitate și având și alt job de calitate și având și eu cu cei dragi o viață de calitate. Undeva aș face compromisuri iar aceasta va aduce frustrări și va fura bucuria împlinirii. (Vorbesc din experiență, am trecut prin multe și prin de toate)
.
15. Cum ai ajuns în fotografia de nuntă? Ai făcut de la început fotografie sau ai venit dintr-un alt domeniu? Tendința lui Sergio înspre fotografie a venit de la școala de arte, liceul de arte și academia de arte. Pictura, imaginea, mereu a fost o prioritate în ochii lui și a căutat frumosul în toate. A descoperit că o fotografie se poate realiza mult mai ușor și rapid decât o pictură (ca să nu mai spun că nu mai stai nopți la rând să miroși vopselele cu ulei… :)) Are aceeași satisfacție ca și atunci când pictează. De la semnarea picturilor cu bySergio am preluat și semnarea fotografiilor cu bySergio. Lucrurile au curs în mod natural, de la sine, iar eu am ajuns să iubesc această meserie prin el. Printr-o întâmplare hazlie am concluzionat că eu sunt BY-ul lui SERGIO :)) Impulsul a venit de la faptul că la o nuntă a unui prieten, Sergio a făcut fotografii așa, de amator, de pe scaun, iar mai târziu mirele a spus că a făcut fotografii mai frumoase decât ale fotografului plătit :)).
.
16. Cum vezi piaţa fotografiei de nuntă în momentul de faţă? A fost a afectată de criză sau nu? Cred că acum suntem într-o perioadă super-saturată de fotografi. Mulți și-au făcut credite, au cumpărat un aparat foto și au devenit peste noapte fotografi de nuntă. Nu comentez acest fenomen. Ce pot spune este că suntem în relații foarte bune cu foarte mulți fotografi din țară așa că știm că au fost afectați de criză și de criteriul de supra-saturație a pieței de fotografi. Mai spunea cineva că dacă meseria ta implică să ajuți oamenii, mereu vei avea de lucru :D Mulțumim lui Dumnezeu pentru că avem de lucru! Cred cu toată convingerea că Dumnezeu este Cel care ne dă clienți și succes. Lui îi datorăm tot ce suntem și ce avem.
.
17. Câţi bani trebuie să investeşti (echipament, educaţie etc) pentru a începe activitatea în acest domeniu şi pentru a câstiga în calitate ca şi fotograf de nuntă? Nu discutam aici despre talent şi muncă, ci doar despre cifre. Cred că fiecare definește pentru el însuși cât vrea să investească, important este să aibă planul de “recuperare” a investiției și să coreleze constant creșterea prețului și a calității. Noi am explicat anul trecut unde am ajuns ca preț/investiție în articolul de aici. Iar calculele și le poate face fiecare în baza investiției personale. (http://bysergio.com/2012/cat-costa-un-fotograf-de-nunta/)
.
18. Ai un asistent? Daca da, care sunt atribuţiile acestuia? Lucrând cu un asistent te comporţi mai mult ca un “îndrumător/profesor” sau mai degrabă ca un “şef”.  Crezi că un asistent foto e prima treaptă în dezvoltarea unui fotograf sau e o meserie complet separată? Asistentul este un must-have la bySergio și îi iubesc pe fiecare în parte și respect ca pe colegii de meserie și ca pe copiii noștri. Relația fotograf-asistent/second shooter la bySergio este una de ucenicie. Exact așa cum erau pe timpuri ucenicii: petreceau suficient timp pe lângă învățătorul lor pentru a prinde meseria împărtășită cu drag pentru ucenic. Îl îndrumi  investind în generația care vine. Acesta este aportul social/cultural/educativ pe care îl facem mereu. Practic ne sunt copiii dragi care petrec un timp cu noi, după care își iau zborul pe cont propriu iar noi le dăm binecuvântareai și recomandări. Cred cu toată convingerea că cel mai bun/corect/ușor mod de a intra în această breaslă este sistemul de ucenicizare. Când pleacă ucenicul să devină fotograf independent, trebuie să am încrederea că pot să îl recomand cu drag și astfel nu începe de la nunți pe gratis la prieteni, ci deja are o experiență în spate.
.
18. Eşti înregistrată dpdv legal: pfa / srl/ etc? Orice serviciu este “întărit” de un contract? E un subiect actual şi delicat în România. Din punctul tău de vedere, cât de deschişi sunt clienţii să lucreze “curat” cu fotograful? Noi avem PFA cu norma fixa și toate taxele către stat sunt incluse și așa cum am scris și în oferta noastră, nu pot fi excluse din preţ. Fiecare nuntă are contractul său și așa cred că trebuie să funcționeze oricine. Apropo, acesta este un alt motiv pentru care prețurile sunt prost estimate: fotografii nu își calculează taxele către stat nu includ în preț și pe acestea. Însuși Domnul Isus Cristos a spus când umbla pe pământ cuvintele găsite și în Evanghelie: “Dă Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” Consider că trebuie să respecți legile statului în care trăiești și guvernul (chiar dacă nu sunt de acord cu sistemul de administrare a taxelor pe care le plătesc) sunt obligat ca cetățean responsabil să îmi fac datoria față de guvern și față de Dumnezeu.
.
19. Ce te ajută pe tine să te dezvolţi şi să devii mai bună ca fotograf de nuntă? Consider că dezvoltarea personală este foarte importantă. A fi un fotograf mai bun înseamnă a fi un om mai bun în primul rând, spunea cineva, și are 100% dreptate. Iar Maxwell spune “Oamenilor nu le pasă cât de multe știi până nu știu cât de mult îți pasă”. Caut să cresc în ceea ce sunt pentru că vreau să fiu mai bună pentru că îmi pasă de clienții mei și de serviciul pe care îl prestezi pentru ei. Ideea poate fi dezvoltată mult și bine, dar cred că m-am făcut înțeleasă.
.
20. Cât de importantă este afilierea la anumite asociaţii/organizaţii naţionale sau internaţionale de profil? Dar premiile obţinute în cadrul concursurilor organizate de acestea, ce rol au? Fiecare își are stilul lui. Pe noi nu ne reprezintă concursurile, premiile. Valorile noastre de viață sunt pe altă linie și nu avem timp să ne ocupăm de ceea ce nu ne reprezintă. Poate pentru cineva este extrem de important că fotograful lui de nuntă este într-o asociație, sau are nu-știu-ce premiu. Pentru mine personal prea puțin contează câte premii are un om. Valoarea lui trebuie să vorbească despre el însuși prin ceea ce face, ce este. Și nu știu dacă pentru cineva care își alege fotograful, criteriul decisiv este premiile obtinute sau asociațiile din care face parte.
.
21. Ce formule de promovare foloseşti pentru a atrage mai multi clienţi? Recurgi la serviciile anumitor platforme pentru spaţiu publicitar (forumuri, bloguri şi site-uri de nunţi, publicitatea, contextul etc.) sau te multumeşti cu “by word of mouth”. De atâția ani de muncă, niciodată nu am plătit pe nimeni să ne facă publicitate. Un client mulțumit aduce altul și tot așa. Ne concentrăm pe mulțumirea și împlinirea emoțională a clienților și aceasta este cea mai bună publicitate. Aș plăti totuși pentru cineva care să vorbească periodic despre ceea ce facem, pe un blog respectat de mine, munca căruia o admir. Nu pentru “publicitate” ci pentru prezentarea acolo unde eu nu am timp să fac prezentările, și pentru a ajuta pe cei care au un blog să se dezvolte iar munca intelectuală costă. Dacă persoana care are blogul/platforma muncește intelectual (nu doar postează un baner și cere bani pentru aceasta) merită apreciat financiar. Oricum la fiecare nuntă revedem invitați de pe la alte nunți. Revedem mirii noștri din anii trecuți și întotdeauna se aproprie măcar cineva să spună că ne cunoaște și ne admiră munca. Unul dintre asistenții ocazionali ne-a făcut cadou cărți de vizită. Când le am la mine și îmi amintesc de ele, mai dau câte una. Dar cel mai eficient mod este să își noteze omul în telefon linkul site-ului bySergio.com și când intră, vede dacă are rost să caute butonul de la contact pentru a-mi scrie sau suna.
.
22. Traditional în fotografia de nuntă, ca și în alte “genuri” de fotografie, existau mai mult bărbaţi. În ultimul timp se remarcă un număr tot mai mare de femei în acest domeniu. Ce părere ai despre acest lucru? Fotografia de nuntă e mai mult o afacere masculină sau feminină? De ce? Cred că, la fel ca și în alte genuri, acele femei care au reușit să răzbată într-un domeniu alocat bărbaților au demonstrat cât de multe avantaje are o abordare feminină cu o minte tehnic-masculină (la aparate foto mă refer) a aspectului de nuntă. Cred că în ultima vreme sunt tot mai multe femei, pentru că, hai să fim serioși, această industrie se adresează femeilor, mireselor, în primul rând. Mult mai ușor îi este unei femei să întâmpine nevoile unei alte femei ;).
.
23. Din punct de vedere al dezvoltării businessului vostru în domeniul fotografiei de nuntă te consideri o femeie de afaceri? Sunt în primul rând om, după care soție și mamă. Pe lângă aceasta administrez împreună cu soțul meu Sergio, această afacere. Ce vreau să spun este că da, sunt o femiei de afaceri dar aceasta nu este în primul rând. Valorile noastre de familie și sociale au prioritate față de afacere și nu lăsăm ca această afacere să ne definească, noi muncim să o definim și direcționăm către scopurile și valorile noastre.
.
24. Business-ul fotografiei de nuntă în cuplu cu partenerul de viaţă. E bine/rău? avantaje/dezantaje? Cine-i șeful? Am ajuns la concluzia că nimic nu poate fi mai frumos decât să ai partenerul de viață ca și partener de afacere. Știu însă că poate fi extrem de periculos pentru viața de cuplu dacă nu găsești un echilibru între viață și muncă. Este extrem de important să stabilești de la bun început cine-ce responsabilități are și aceasta nu pe bază de ce este mai comod sau confortabil să facă. Trebuie din start prestabilite niște liste în care împreună să spuneți și să acceptați plusurile și minusurile fiecăruia. Cine și în ce domeniu are capacități mai bune înăscute –  acolo să aibe un avantaj de decizie. Un vot de incredere, dacă pot spune așa. Cu cât mai diferiți sunteți ca oameni, caractere, personalități, cu atât este mai avantajată afacerea. Veți avea ocazia să formați o viziune de ansamblu mult mai bună decât dacă amândoi ați avea același stil sau viziune de lucru. Cine ar acoperi aspecte pe care personalitățile voastre nu le pot percepe? Amândoi trebuie să înțeleagă că fiecare în parte și că amândoi vor binele acestui business și orice decizie trebuie înţeleasă de amândoi pentru că aceasta să poată fi analizată din mai multe unghiuri. Eu şi Sergio suntem două caractere total opuse și cred cu toată convingerea că acesta este un mare avantaj pentru afacerea noastră (chiar dacă la început a fost extrem de greu). La bySergio se ajunge la decizii prin consens. Dacă însă se întâmplă ca eu să fiu de o părere iar Sergio de alta, în funcție de subiect, știu dacă e mai bine este să ascult de părerea lui sau este mai bine ca el să asculte de părerea mea. Spre exemplu: În domeniul achiziționare tehnică Sergio are un vot în plus. În domeniul comunicare cu clienții eu am unul în plus și tot așa. Avem încredere unul în celălalt în decizii pentru că știm că amândoi avem aceleași valori în viață, transpuse și în business. Amândoi luptăm pentru aceeași cauză. Un pas la fel de important este să accepți din start că și tu și partenerul de viață și de business veţi greși. Nu greșește decât cel care nu muncește, spune vechea zicală. Tratează-l pe celălalt așa cum ai vrea să fii tratat tu când greșești, sau întreabă/înțelege cum ar vrea să fie tratat și nu îți pierde încrederea în tine sau în partener pentru că a greșit. Atât timp cât amândoi aveți același scop în viață și acesta trancende prin afacerea voastră, fii sigur că fiecare greșeală este o lecție de viaţă, o experiență foarte valoroasă pentru amândoi. Profitați de ea.  Peter Druker zice: “The better a man is, the more mistakes he will make—for the more new things he will try. I would never promote a man into a top-level job who has not made mistakes, and big ones at that. Otherwise, he is sure to be mediocre. Worse still, not having made mistakes he will not have learned how to spot them early and how to correct them.”
.
Să nu îți fie frică să faci ceva, oricât de imposibil pare visul tău. Învață din experiență, în caz ideal învață din greșelile/experiența altora ca să nu le mai faci pe ale tale :))) Din această cauză repet, ucenicia este metoda perfectă pentru a începe. Poți învăța din experiențele altuia.
.
25. Câteva sfaturi pentru cele care sunt la început de drum şi îşi doresc o carieră în acest domeniu.
- Nu strica decorul de sărbătoare purtând o salopeta de lucru. Îmbracă-te frumos, este un eveniment festiv! Fă tot ce ţine de tine ca această zi să fie memorabilă nu numai în fotografii, ci şi în amintirile mirilor.
- O faţă sobră nu înseamnă profesionalism. Tu vei fi persoana care se va ţine scai de miri, de la momentele de pregătire, până după ce se mănâncă tortul. Oare ţie nu ţi-ar plăcea mai degrabă să fii însoţit o zi întreagă de râsete şi voie-bună?
- Nu lua un singur aparat de fotografiat la nuntă! Este un eveniment prea important pe care nu-ţi poţi permite să-l ratezi dacă aparatul sau obiectivul te lasă când ți-e lumea mai dragă.
- Fă-ți temele. Informează-te despre aşteptările legate de tine. Află ce stil le place, ce aşteaptă mirii de la tine, ce locaţii. Află la ce oră ar trebui să faceţi sesiunea foto, pentru a avea cea mai bună lumină.
- Comunică mereu cu mirii. Cel fotografiat trebuie să te simtă ca pe un prieten ca să îţi zâmbească sincer. Cu cât se simt mai bine cei doi, cu atât mai reușite vor fi fotografiile tale. DAR, nu uita că dincolo de prietenia cu cei doi, tu le ești fotograf, şi mai important este să îi prinzi râzând decât sâ râzi cu ei şi să ratezi momentul când ar trebui să-i fotografiezi.
- Ţine subiectul în focus și după ce ai prins cadrul necesar. După fiecare declanșare omul se relaxează sau exprimă o emoție naturală, și de obicei acel cadru este unul spontan și aduce a fotojurnalism, chiar dacă e foarte bine gândit, aranjat, poziţionat…
- Caută mereu unghiuri noi. Urcă pe câte un plan mai înalt, culcă-te pe iarbă sau pe parchet, caută să fotografiezi prin sau pe sub câte ceva, caută să prinzi reflecții.
- Provoacă și surprinde pe fețele mirilor emoții cât mai diferite. Emoția din fotografie prinde viață şi captează atenţia.
- Nu uita să arăţi rezultatul obţinut pe LCD-ul aparatului, pentru ca omul să vadă cât de bine îi stă zâmbind!
- Acordă importanţă detaliilor nunţii.
- Ia-ţi un asistent care să fie acolo unde ai nevoie și să facă tot ce e nevoie pentru a te ajuta.
- Echipamentul ales trebuie să fie destul de uşor şi comod ca să îl poţi ține în mâini între 12 şi 20 de ore continuu, fără să oboseşti. Trebuie să rămâi atent și creativ până la sfârșit.
- ZÂMBESTE MEREU! Oamenii participă activ la provocările fotografului când pot asocia emoţiile lor cu experienţa trăită. Dacă un cuplu pleacă de la sesiunea foto mai îndrăgostit și fiecare spune că s-a simţit foarte bine cu voi, asta înseamnă că ai făcut tot ce a ținut de tine ca om.
.
P.S. Toate realizările noastre, atât cele din trecut, cât și cele din prezent, nu ne aparțin nouă, ci Domnului și Salvatorului nostru – Dumnezeu (יהוה)YHWH. Numai Lui îi aparține viața mea, de la El vin toate binecuvântările, El îmi dă visuri și tot El le duce la împlinire.
Succesele mele nu au nimic de-a face cu mine, ci sunt reflectarea voii Lui în viața mea.
.